Hoppa till innehåll på sidan
Vi guidar dig – intresseavvägning vid kamerabevakning

Sjukhus och andra vårdinrättningar

Den här guiden hjälper er att göra en intresseavvägning innan ni börjar kamerabevaka på vårdinrättningar såsom sjukhus, vårdcentraler och tandläkarmottagningar. Läs informationen om intresseavvägning som finns i steg 4 i arbetsgången för kamerabevakning innan ni läser guiden. Om ni inte genomfört steg 1–3 i arbetsgången behöver ni även göra dem först.

Bedöma om kamerabevakning är tillåten – arbetsgång i 11 steg

 

Nya krav för viss kamerabevakning från 1 april 2025

Vad är en intresseavvägning?

I intresseavvägningen bedömer ni bevakningsintresset och integritetsintresset på platsen samt väger intressena mot varandra. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten.

Bevakningsintresset är ert behov av kamerabevakning.

Integritetsintresset är enskilda personers intresse av att inte bli kamerabevakade på platsen.

Vad gäller särskilt för vårdinrättningar?

  • Vårdinrättningar är platser där integritetsintresset generellt sett väger tungt.
  • Normalt sett krävs därför omfattande problem med exempelvis brottslighet på platsen för att bevakningen ska kunna vara tillåten.

Vem kamerabevakar på vårdinrättningar?

Det är vanligtvis regioner, kommuner, regionala fastighetsbolag eller privata bolag som bedriver kamerabevakning på vårdinrättningar.

Bedöm bevakningsintresset

Varför har ni ett behov av att kamerabevaka på platsen? Det utgör bevakningsintresset. Saker som ni särskilt ska ta hänsyn till vid bedömningen av bevakningsintresset är i korthet:

  • Platsen är brottsutsatt eller är en plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på liv, hälsa, trygghet eller på egendom
  • förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet
  • utöva kontrollverksamhet, till exempel tullverksamhet eller miljökontroll
  • förebygga, förhindra eller upptäcka olyckor samt
  • andra därmed jämförliga ändamål.

Ni ska värdera hur tungt ert intresse av att bevaka platsen väger. Det kan göras genom att ni bedömer om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt på just denna plats. Sammanställ de omständigheter som påverkar bevakningsintresset.

 

Om det finns något som särskilt ska beaktas vid bedömningen enligt 8 § kamerabevakningslagen, exempelvis om platsen är brottsutsatt, talar det för att bevakningsintresset väger tungt. Om platsen är brottsutsatt, men endast mindre allvarliga brott har skett, kan det också tala för ett relativt tungt bevakningsintresse. Om det finns en viss problematik på platsen, exempelvis att ett fåtal brott har skett, men att brotten inte är av en sådan omfattning att platsen är brottsutsatt, kan det tala för ett relativt tungt bevakningsintresse. Om ingenting har hänt på platsen, betyder det ofta att bevakningsintresset väger lätt.

Fram till den 1 april 2025 har IMY och domstolarna bedömt bevakningsintresset utifrån skalan lätt, relativt lätt, relativt tungt, tungt och mycket tungt. I förarbetena till de ändrade reglerna i kamerabevakningslagen anges att bedömningarna bör innehålla slutsatser om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. IMY anser att tidigare beslut och domar fortfarande kan vara vägledande när ni ska göra er bedömning av bevakningsintresset.

 

Bedöm om platsen är brottsutsatt

Kamerabevakning av vårdinrättningar sker i de allra flesta fall för att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott. Ni behöver därför ta ställning till om platsen är brottsutsatt.

  • Ta fram relevanta underlag och statistik när ni gör er bedömning, exempelvis polisanmälningar, sammanställningar av brott och incidenter eller händelserapporter från väktare.
  • Analysera vilka händelser som har skett på platsen som ska bevakas under de senaste cirka tre åren. Brott som har skett längre tillbaka i tiden har mindre betydelse.
  • Om platsen som ska bevakas är ett sjukhus med flera olika verksamheter kan ni väga in händelser som har skett i hela sjukhuset, om sjukhuset är ett geografiskt och byggnadstekniskt sammanhållet område (Kammarrätten, mål 7425-21).
  • Händelser som har skett på andra sjukhus kan inte vägas in.
  • Analysera hur många av händelserna som utgör faktiska brott (Kammarrätten, mål 7855-21).
  • Gör en bedömning av om brottsligheten är av den omfattningen att platsen som ska bevakas är brottsutsatt i den mening som avses i kamerabevakningslagen. Ta stöd av den praxis som anges nedan i denna guide.

Bedöm om det är en plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på liv, hälsa, trygghet eller på egendom

Vad menas med ”annan plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet eller på egendom”?

I första hand avses platser som inte kan anses vara brottsutsatta, men där det ändå finns en särskild risk för vissa typer av brott jämfört med andra platser i samhället. Exempelvis platser där olika typer av angrepp har inträffat. I andra hand avses platser där det av andra skäl kan konstateras en förhöjd hotbild mot människor som vistas på platsen eller mot egendom som finns där.

Brott som har betydelse i bedömningen när det gäller liv, hälsa och trygghet är: misshandelsbrott, olaga tvång, olaga hot, våld eller hot mot tjänsteman, ofredande och sexualbrott, våldsamt upplopp och terroristbrott. Brott som har betydelse i bedömningen när det gäller angrepp på egendom är: förstörelse av egendom, till exempel skadegörelse och mordbrand. Andra brott som avser egendom, till exempel fickstölder omfattas inte (Prop. 2017/18:231 s. 143).

Akutmottagningen på ett sjukhus kan vara en annan plats där det av särskild anledning finns en risk för angrepp på någons liv, hälsa, trygghet eller på egendom (Prop. 2017/18:231 s. 143). Oavsett om platsen som ska bevakas är en akutmottagning eller ett helt sjukhus måste en bedömning göras utifrån omständigheterna i varje enskilt fall. Sjukhus har nämligen enligt domstolspraxis inte ansetts vara en sådan plats där det typiskt sett finns en sådan risk (Kammarrätten, mål nr 3373-21). 

Exempel på bedömning av bevakningsintresset

Besluten som nämns i exemplen hittar du under Vägledande beslut.

Bevakning av entré till en akutmottagning

Exempel

Bevakning ska ske av en sluss och entré till en akutmottagning. Det har inträffat tolv händelser under elva månader. Vid fem tillfällen har personer uppträtt hotfullt och våldsamt och i vissa fall orsakat skadegörelse. Vid två händelser har personer försökt att tränga sig in i akutmottagningen. Vidare framgår två fall av påverkade och farliga patienter samt ett fall av avvisning. Därtill framgår ett fall av ordningsstörning. Det framgår även att platsen är en sådan där personalen har utsatts för hot och våld samt befinner sig i en utsatt situation. Personal har vid ett flertal tillfällen behövt backa undan för att kalla på hjälp och därmed behövt lämna patienten kvar i utrymmet.

IMY har i detta fall bedömt att brottsligheten inte är av sådan omfattning att platsen kan anses som brottsutsatt, men att platsen är en sådan där det av särskild anledning finns risk för angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet eller på egendom (IMY-2023-2056).

Vårdinrättning flyttas till ny plats

Exempel

Bevakning ska ske av en nybyggd akutmottagning. Det har inte bedrivits någon verksamhet där ännu och det har därför inte inträffat några incidenter. Platsen kan därmed inte anses brottsutsatt. På den tidigare akutmottagningen, som nu ska flyttas, har det inträffat 30 fall av hot och våld mot personal under en period av 10 månader. Incidenterna tyder på att personalen på akutmottagningen löper en särskild risk för att bli utsatta för brott. (IMY-2023-6490)

 

Analysera brottens allvarlighetsgrad

I bedömningen av bevakningsintressets tyngd behöver ni även analysera brottens allvarlighetsgrad. Om det har skett allvarliga brott på platsen, såsom vapenbrott och misshandel, så väger bevakningsintresset tyngre än om det endast har skett något mindre allvarliga brott, såsom skadegörelse av mindre ekonomiskt värde och nedskräpning.

Bevakning i andra syften än att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott

Det kan finnas andra skäl till kamerabevakning på en vårdinrättning. IMY och förvaltningsrätten har bedömt två situationer med olika syften med bevakningen.

  • Bevakning i syfte att upptäcka om någon behöver hjälp.
    Här behöver ni analysera ert faktiska behov. Om det inte har skett händelser som motiverar en sådan bevakning talar detta för att bevakningsintresset väger lätt. (IMY-2023-6446)
  • Bevakning i syfte att säkerställa goda processflöden.
    Förvaltningsrätten har avgjort ett mål där den sökande bland annat ville bevaka för att säkerställa goda patientflöden, godsflöden och övrig logistik så som avfall och steriliserat material. Förvaltningsrätten ansåg att syftet inte kunde medföra annat än ett lätt vägande bevakningsintresse. (Förvaltningsrätten, mål nr 117-21)

Bedöm integritetsintresset

Vilket intresse har en enskild person av att inte bli kamerabevakad på platsen? Det utgör integritetsintresset. Kamerabevakning är en känslig typ av personuppgiftsbehandling, eftersom en stor mängd information om enskilda samlas in. Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli bevakad ska ni särskilt ta hänsyn till:

  • hur bevakningen ska utföras
  • om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet ska användas
  • vilket område som ska bevakas.

När ni bedömer integritetsintresset ska ni utgå från vilket typ av yta ni vill bevaka. Bedöm hur tungt integritetsintresset väger på just denna plats. Det kan göras genom att ni bedömer om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. Sammanställ de omständigheter som påverkar integritetsintresset.

Fram till den 1 april 2025 har IMY och domstolarna bedömt integritetsintresset utifrån skalan försumbart, lätt, relativt lätt, relativt tungt, tungt och mycket tungt. I förarbetena till de ändrade reglerna i kamerabevakningslagen anges att bedömningarna bör innehålla slutsatser om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. IMY anser att tidigare beslut och domar fortfarande kan vara vägledande när ni ska göra er bedömning av integritetsintresset.

 

Integritetsintresset väger generellt sett tungt

Sjukhus och andra vårdinrättningar är platser där integritetsintresset generellt sett väger tungt.  Detta gäller inte enbart de områden där vård och behandling ges utan även på andra platser (Kammarrätten, mål nr 2379-17). Personerna som bevakas kan ofta befinna sig i en utsatt situation och bevakningen kan därför vara känslig. Vårdinrättningar är dessutom arbetsplatser, vilket innebär att även anställda kan bli bevakade under sin arbetstid.

Omständigheter som talar för ett tungt vägande integritetsintresse

  • Platser där svårt sjuka eller allvarligt skadade personer befinner sig ska bevakas, såsom behandlingsrum eller ytor där personer kan förväntas få vård.
  • Platser där personer vistas under längre stunder ska bevakas, såsom väntrum eller sittplatser.
  • Verksamheten riktar sig till barn.
  • Anställda kommer att bevakas under arbetstid.
  • Många personer kan antas besöka platsen som ska bevakas, exempelvis en huvudentré på ett sjukhus.
  • Bevakning ska ske med bildinspelning.

Omständigheter som kan minska integritetsintresset

  • Bevakning ska ske under tider när ingen verksamhet pågår och lokalerna är låsta.
  • Bevakning ska endast ske när överfallslarm har aktiverats.
  • Personer befinner sig en kort tid på platsen, till exempel i ett trapphus, mindre entré, eller nödutgång.
  • De som bevakas riskerar att drabbas av sådan brottslighet som bevakningen syftar till att motverka.
  • Realtidsbevakning ska utföras av de som har ansvaret för att ta hand om och vårda patienterna (RÅ 2004 ref. 44).
  • Integritetsvänlig teknik ska användas, exempelvis pixelering. 

Väg intressena mot varandra

Nu ska ni göra er intresseavvägning. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten. I den här delen av guiden går vi igenom hur IMY och domstolarna har gjort intresseavvägningen i beslut och domar. Dessa kan ni ta stöd i när ni gör er bedömning.  

Att en plats är brottsutsatt innebär inte att bevakningen per automatik är tillåten. Behovet av kamerabevakning måste fortfarande vägas mot integritetsintresset på platserna som ska bevakas.

Om förhållandena förändras kan bedömningen bli en annan, varför det finns en skyldighet för den som bevakar att kontinuerligt och regelbundet ompröva om bevakningen är tillåten.

Exempel på intresseavvägningar

Besluten som nämns i exemplen hittar du under Vägledande beslut.

Väntrum, reception huvudentré och behandlingsytor

Väntrum, reception och huvudentré är integritetskänsliga platser och det krävs oftast att problematiken med brottslighet eller ordningsstörningar är relativt allvarlig och återkommande för att bevakningen ska vara tillåten (IMY-2023-3392 och Kammarrätten, mål nr 3373-21).

Behandlingsytor är mycket integritetskänsliga platser och bevakning är generellt sett inte tillåten.

Begränsade ytor minskar integritetsintrånget och kan också leda till att bevakningsintresset väger tyngre. Med begränsad yta menas exempelvis att inte ett helt rum eller utrymme bevakas, utan att bevakningen är begränsad till en viss del av utrymmet.

Tandläkarklinik

Exempel

En tandläkarklinik såg behov av att kamerabevaka receptionen och väntrummet eftersom det hade skett stölder av stora ekonomiska värden. Under de senaste tre åren hade det begåtts fyra brott. IMY bedömde att platsen inte var brottutsatt och att bevakning under dagtid inte var tillåten. Däremot bedömde IMY att det var tillåtet att kamerabevaka när det inte pågick någon verksamhet och lokalerna var låsta och larmade (IMY-2023-3392).

Akutmottagning och ambulanshall på sjukhus

Exempel

En region såg behov av att kamerabevaka en akutmottagning och ambulanshall på sjukhus. Patienter hade varit aggressiva, våldsamma eller hotfulla vid cirka tjugo tillfällen under två års tid.

IMY bedömde att platsen inte var brottsutsatt, men mot bakgrund av problematiken med hot och våld samt den viktiga samhällsfunktion som sjukhuset ansvarar för, bedömde IMY att det var fråga om bevakning på en sådan annan plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på personers liv, hälsa eller trygghet eller på egendom. Mot bakgrund av att bildinspelning endast skulle ske vid aktiverat överfallslarm bedömde IMY att bevakningen var tillåten (IMY-2023-9259).

Entré för blåljuspersonal

Exempel

En region såg behov av att kamerabevaka entrén som enbart används av viss blåljuspersonal när de lämnar av patienter. Entrén var tydligt avskild och avgränsad från gångstråk och trafik. Bevakningen skulle utföras av vårdpersonal för att få en överblick över entrén innan de öppnar dörrarna för att släppa in patienten. Anledningen var att det hade skett cirka 16 händelser med hot och våld mot personal under det senaste året.

IMY bedömde att kamerabevakningen var tillåten mot bakgrund av problematiken med hot och våld, personalens behov av uppsikt över entrén samt att personer befinner sig på platsen under kort tid (IMY-2022-11044).

 

Porttelefonkamera

Bevakning i samband med påringning på porttelefon i syfte att kontrollera vem som vill bli insläppt är generellt sett tillåten.

Ljudinspelning eller ljudavlyssning

Ljudinspelning eller ljudavlyssning är särskilt integritetskänsligt och i de flesta fall inte tillåtet. Undantag gäller dock realtidsbevakning med porttelefonkameror då ljudavlyssning i regel är tillåtet under pågående samtal.

Vägledande beslut

  • Kammarrätten i Stockholms dom den 8 november 2022 i mål 7425-21
  • Kammarrätten i Göteborgs dom den 11 januari 2019 i mål nr 2379-17
  • Kammarrätten i Stockholms dom den 28 oktober 2022 i mål 7855-21
  • Kammarrätten i Stockholms dom den 4 november 2021 i mål nr 3373-21
  • Förvaltningsrätten i Stockholms dom den 21 oktober 2021 i mål nr 117-21
  • RÅ 2004 ref. 44

 

Hur går vi vidare?

Om ni kommer fram till att integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är det inte tillåtet att kamerabevaka. Om ni ändå anser att ni har ett behov av att kamerabevaka kan ni försöka göra kamerabevakningen mer integritetsvänlig och sedan göra en ny intresseavvägning.

Om ni kommer fram till att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset ska ni gå vidare till steg 5 i arbetsgången, begränsa lagringstiden.

Steg 5 – Begränsa lagringstiden

 

Senast uppdaterad: 28 mars 2025
Sidans etiketter Kamerabevakning