Hoppa till innehåll på sidan

Under kvällen den 1 april genomför vi ett planerat underhåll av IMY.se.
Webbplatsen, och våra e-tjänster, kan därför vara svåra att nå vissa stunder under denna kväll. Besökare kan komma att se en servicesida.

Vi guidar dig – intresseavvägning vid kamerabevakning

Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar

Den här guiden hjälper er att göra en intresseavvägning innan ni börjar kamerabevaka i flerbostadshus. Läs informationen om intresseavvägning som finns i steg 4 i arbetsgången för kamerabevakning innan ni läser guiden. Om ni inte genomfört steg 1–3 i arbetsgången behöver ni även göra dem först.

Bedöma om kamerabevakning är tillåten – arbetsgång i 11 steg

 

Nya krav för viss kamerabevakning från 1 april 2025  

Vad är en intresseavvägning?

I intresseavvägningen bedömer ni bevakningsintresset och integritetsintresset på platsen samt väger intressena mot varandra. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten.

Bevakningsintresset är ert behov av kamerabevakning.

Integritetsintresset är enskilda personers intresse av att inte bli kamerabevakade på platsen.

Vad gäller särskilt för bostadsrättsföreningar och hyreshus?

Bostadsområden är platser där man normalt sett inte förväntar sig att bli övervakad. Att bli kamerabevakad vid sin bostad är ett stort intrång i privatlivet. Man behöver även ta hänsyn till besökare och personer som utför arbeten i fastigheten.

Kamerabevakning är normalt sett inte tillåten endast för att förhindra mindre ordningsförseelser som nedskräpning eller brott mot trivselregler, utan det krävs i regel starkare skäl än så. Ljudupptagning är i regel inte heller tillåtet.

Bevakning av ytor runt om flerbostadshus, som innergårdar, terrasser och uteplatser, är särskilt känsligt eftersom boende och besökare ofta vistas där länge för rekreation. För att få bevaka sådana platser krävs mycket starka skäl.

Vem kamerabevakar i flerbostadshus?

Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är exempel på aktörer som bevakar i flerbostadshus.

Bedöm bevakningsintresset

Varför har ni ett behov av att kamerabevaka på platsen? Det utgör bevakningsintresset. Saker som ni särskilt ska ta hänsyn till vid bedömningen av bevakningsintresset är i korthet:
– Platsen är brottsutsatt eller är en plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på liv, hälsa, trygghet eller på egendom
– förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet
– utöva kontrollverksamhet, till exempel tullverksamhet och miljökontroll
– förebygga, förhindra eller upptäcka olyckor samt
– andra jämförliga ändamål.

Ni ska värdera hur tungt ert intresse av att bevaka platsen väger. Det kan göras genom att ni bedömer om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt på just denna plats. Sammanställ de omständigheter som påverkar bevakningsintresset.

 

 

Om ni till exempel ska bevaka för att förhindra brott är det vanligtvis de inträffade brotten och incidenterna på aktuell plats som avgör hur tungt bevakningsintresset väger. Normalt sett bör de brott och incidenter som läggs till grund för bevakningsintresset ha inträffat inom de senaste cirka tre åren för att ha relevans.

Fram till den 1 april 2025 har IMY och domstolarna bedömt bevakningsintresset utifrån skalan lätt, relativt lätt, relativt tungt, tungt och mycket tungt. I förarbetena till de ändrade reglerna i kamerabevakningslagen anges att bedömningarna bör innehålla slutsatser om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. IMY anser att tidigare beslut och domar fortfarande kan vara vägledande när ni ska göra er bedömning av bevakningsintresset.

 

Bevakning i brottsförhindrande syfte

Kamerabevakning sker oftast i syfte att förhindra och utreda brott. För att det ska vara tillåtet att kamerabevaka krävs att det finns ett faktiskt intresse av att bevaka och att behovet är aktuellt. Rena spekulationer om vad som potentiellt kan inträffa är inte ett faktiskt intresse. (EDPB:s riktlinjer 3/2019, punkt 20)

Bevakningsintresset väger tyngre ju allvarligare och mer förekommande brottsligheten är. Det är inte tillräckligt att hänvisa allmänt till att det har skett brott i bostadsområdet. Ni bör kunna visa vad som har hänt i anslutning till den plats som ska bevakas, och vid vilken tidpunkt. Ni bör göra detta genom att dokumentera de brott och incidenter som inträffar samt när och var händelserna skett.

Exempel på bedömning av bevakningsintresset

Besluten som nämns i exemplen hittar du under Vägledande beslut.

Entréer och trapphus

Kamerabevakning av entréer och trapphus i flerbostadshus har endast bedömts vara tillåten när det har funnits stora problem med brott i fastigheten, såsom narkotikaförsäljning, stölder och omfattande skadegörelse.

Tillåtet att bevaka entréer vid tungt vägande bevakningsintresse

Exempel

En bostadsrättsförening bevakade bland annat sex olika entréer i ett flerbostadshus. Utredningen visade att det fanns problem med att obehöriga tog sig in i trapphusen. Det hade också förekommit narkotikaförsäljning i entréerna samt inbrott eller försök till inbrott i källare och lägenheter. Föreningen hade fört logg över de händelser som inträffat i entréer och soprum:

  • 45 fall av brott i form av stöld, skadegörelse, olaga hot, försök till inbrott och ofredande under de senaste två åren.
  • 92 fall av brott i form av olaga intrång eller narkotikabrott under de senaste två åren.

IMY bedömde att det hade skett ett relativt stort antal brott och incidenter i anslutning till fastigheten, och att bevakningsintresset vägde tyngre än integritetsintresset på platsen. (IMY-2022-3880)  

Inte tillåtet att bevaka när incidenterna inte är av tillräckligt allvarlig karaktär

Exempel

En hyresvärd bevakade bland annat trapphus och entréer i ett flerbostadshus. Det fanns viss problematik med att obehöriga tog sig in fastigheten och att det i samband med detta utlösts larm och nödutgångar skadats. Det hade även förekommit skadegörelse i trapphuset och enstaka inbrott. IMY bedömde att det rörde sig om incidenter som inte var av tillräckligt allvarlig karaktär för att bevakningsintresset i entréer och trapphus skulle anses väga tyngre än integritetsintresset på platsen. (IMY-2023-15373)  

Inte tillåtet att bevaka vid enstaka incidenter av mindre allvarlig karaktär

Exempel

En hyresvärd bevakade bland annat en entré i ett flerbostadshus. Av dokumentationen framgick att narkotikamissbrukare tagit sig in i fastighetens allmänna utrymmen. Det hade även förekommit enstaka skadegörelse och ett inbrottsförsök i postlådor. IMY konstaterade att det endast inträffat enstaka incidenter som var av mindre allvarlig karaktär. Bevakningsintresset bedömdes inte väga tyngre än integritetsintresset på platsen. (IMY-2023-15375)  

 

Garage

Garage är platser där det finns stöldbegärlig egendom och där brott ofta kan begås ostört. Det talar generellt sett för ett tyngre bevakningsintresse.

Tillåtet att bevaka garage med anledning av ett antal incidenter

Exempel

En hyresvärd bevakade bland annat garaget i ett flerbostadshus. Av dokumentationen framgick att garageporten blivit påkörd vid ett tillfälle och att det vi två tillfällen hade skett inbrott i bilar.

Det förekom även problem med att obehöriga tog sig in i fastigheten. IMY bedömde att intresset av att kamerabevaka garaget vägde något tyngre än integritetsintresset, även om en av incidenterna låg ett antal år bakåt i tiden. (IMY-2023-15373)  

 

Sop- och miljörum

För att bevakning av soprum ska vara tillåten krävs i regel att det finns en större problematik med felsortering eller dumpning av otillåtet avfall som leder till stora kostnader. Om det ibland förekommer att sopkärl blir överfyllda, och att sopor av det skälet hamnar på golvet, är inte tillräckligt för att bevakning ska vara tillåten.

Tillåtet att bevaka miljörum vid omfattande problem med felsortering och skadedjur

Exempel

En bostadsrättsförening bevakade ett miljörum intill ett flerbostadshus. Det hade förekommit stölder ur bland annat elektronikkärl vilket resulterade i att avfall spridits över golvet. Det hade även slängts hushållssopor i fel kärl och vid två tillfällen hade hela ruttna fiskar slängts i kärlet för plast, vilket lett till problem med råttor. Vid ett tillfälle hade mänsklig avföring lämnats på golvet. Det hade även dumpats byggavfall och skrymmande möbler. Även miljöfarligt avfall som målarburkar och motorolja ställdes i miljörummet. Brf-styrelsen hade under flera års tid uppmanat de boende att sortera rätt och sköta sig, men utan framgång. IMY bedömde att den problematik som föreningen hade redogjort för innebar att bevakningsintresset vägde tyngre än integritetsintresset. (DI-2021-10351)  

Inte tillåtet att bevaka i miljörum vid ett fåtal mindre allvarliga incidenter

Exempel

En hyresvärd bevakade ett miljörum intill ett flerbostadshus. Hyresvärdens dokumentation bestod av generella uppgifter om misskötsel och två felanmälningar. I den ena felanmälan uppgavs att det varit fullt i soprummet och funnits osorterade sopor. I den andra uppgavs att sopor placerats utanför miljörummet (där det inte förekom bevakning). En bild visade överfulla kärl i miljörummet och en annan bild visade att visst avfall hamnat på golvet. I övrigt framkom uppgifter om att det gjorts tre anmälningar från hyresgäster om överfulla kärl och att det varit skräpigt i miljörummet. IMY bedömde att intresse av att kamerabevaka miljörummet inte vägde tyngre än de boendes intresse av att bli kamerabevakade. (IMY-2023-12739)  

 

Bedöm integritetsintresset

Vilket intresse har en enskild person av att inte bli kamerabevakad på platsen? Det utgör integritetsintresset. Kamerabevakning är en känslig typ av personuppgiftsbehandling, eftersom en stor mängd information om enskilda samlas in. Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli bevakad ska ni särskilt ta hänsyn till:
– hur bevakningen ska utföras
– om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet ska användas
– vilket område som ska bevakas.

När ni bedömer integritetsintresset ska ni utgå från vilken typ av yta ni vill bevaka. Bedöm hur tungt integritetsintresset väger på just denna plats. Det kan göras genom att ni bedömer om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. Sammanställ de omständigheter som påverkar integritetsintresset.

 

Fram till den 1 april 2025 har IMY och domstolarna bedömt integritetsintresset utifrån skalan försumbart, lätt, relativt lätt, relativt tungt, tungt och mycket tungt. I förarbetena till de ändrade reglerna i kamerabevakningslagen anges att bedömningarna bör innehålla slutsatser om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. IMY anser att tidigare beslut och domar fortfarande kan vara vägledande när ni ska göra er bedömning av integritetsintresset.

 

Bostadsområden anses vara platser där enskilda objektivt sett inte förväntar sig övervakning, vilket talar för ett tungt vägande integritetsintresse. (EDPB:s riktlinjer 3/2019 punkt 36─40) Hur tungt integritetsintresset väger skiljer sig beroende på vilken plats i fastigheten som bevakningen ska ske.

Exempel på bedömning av integritetsintresset

Besluten som nämns i exemplen hittar du under Vägledande beslut.

Entré och trapphus – särskilt integritetskänsliga platser

Kamerabevakning som sker innanför entrén eller i trapphuset i ett flerbostadshus, där samtliga boende och deras besökare måste passera, anses i regel vara särskilt integritetskänslig. Det beror bland annat på att sådan bevakning möjliggör kartläggning av de boendes vanor och besök. Det krävs vanligtvis starka skäl för att bevakning av entré och trapphus ska vara tillåten.

Mycket tungt integritetsintresse vid bevakning av entréer under dagtid

Exempel

En bostadsrättsförening bevakade bland annat två huvudentréer i ett flerbostadshus med bildinspelning. IMY bedömde att integritetsintresset vägde mycket tungt i entréerna.

Omständigheter som minskade integritetsintresset:

  • Entréer är platser där personer sällan uppehåller sig under längre stunder.
  • Föreningen hade lagt en digital maskering över entrétavlan med namn samt ytor utanför fastigheten som omfattades av bevakningen.

Omständigheter som ökade integritetsintresset:

  • Inom kamerans upptagningsområde i en av entréerna fanns en uppfällbar stol, vilket höjde integritetsintresset något på den platsen.

Sammantaget bedömde IMY att integritetsintresset i entréerna vägde tungt under sen kväll och nattetid då färre personer som regel är i rörelse, och mycket tungt under övrig tid. Integritetsintresset bedömdes väga tyngre än bevakningsintresset i entréerna. (IMY-2023-14015)  

Mycket tungt integritetsintresse vid bevakning av trappuppgångar och våningsplan

Exempel

En hyresvärd bevakade bland annat trappuppgångar och våningsplan i ett flerbostadshus. IMY bedömde, trots att det vägts in att bevakningen delvis syftade till att skydda de personer som blev kamerabevakade, att integritetsintresset vägde mycket tungt. Sammantaget bedömde IMY att integritetsintresset vägde tyngre än bevakningsintresset. (DI-2021-2172)  

 

Källarförråd och soprum – mindre integritetskänsliga platser

Kamerabevakning av förrådsrum, soprum och garage är generellt sett mindre integritetskänslig. Detta eftersom de boende inte behöver passera sådana utrymmen för att ta sig till sina bostäder och inte heller vistas där under längre stunder.

Relativt lätt integritetsintresse vid bevakning av källarsluss och miljörum

Exempel

En hyresvärd bevakade bland annat en källarsluss och ett miljörum i ett flerbostadshus. IMY konstaterade att risken för integritetsintrång minskade något i dessa utrymmen, särskilt under senare kvälls- och nattetid, då boende i mindre utsträckning kan antas vistas på platserna. Integritetsintresset försvagades också något av att bevakningen delvis syftade till att skydda de personer som blivit kamerabevakade. IMY bedömde att integritetsintresset vägde relativt lätt. (IMY-2023-15375)  

Relativt tungt integritetsintresse i soprum, förråd och korridorer

Exempel

En hyresvärd bevakade bland annat källare, förråd, drift, tvättstuga, soprum och korridorer i ett flerbostadshus. IMY konstaterade bland annat att det bedrevs en omfattande bevakning dygnet runt i fastigheten, och att de boende av denna anledning inte kunde undgå kamerabevakningen. IMY bedömde att integritetsintresset vägde relativt tungt. (IMY-2023-15373)  

 

Väg intressena mot varandra

Ibland är avvägningen mellan intressena svår att göra. Här är ett exempel på hur IMY resonerat i ett sådant fall.

Både bevakningsintresset och integritetsintresset väger tungt

Exempel

En bostadsrättsförening bevakade i entréer, soprum och garage i ett flerbostadshus. Det hade tidigare skett ett relativt stort antal brott och incidenter i anslutning till fastigheten. Sedan kamerabevakningen inleddes hade antalet brott minskat, men vissa incidenter hade fortsatt att ske. IMY bedömde att bevakningsintresset vägde tungt.

Det fanns en sidodörr som inte var kamerabevakad, som de boende kunde använda om de inte ville bli bevakade. Föreningen hade också infört digital maskering av postlådor och entrédörrar samt platser där allmänheten kunde komma att bevakas. Vid en sammantagen bedömning ansåg IMY att integritetsintresset i entréerna vägde tungt.

Vid en avvägning mellan de olika intressena bedömde IMY att bevakningsintresset vägde tyngre än integritetsintresset. Det hade under en längre tid begåtts relativt många brott, föreningen hade infört digital maskering och det fanns en obevakad sidoingång som boende kunde använda.  Kamerabevakningen bedömdes därför vara tillåten. (IMY-2022-3880)  

 

Vägledande beslut

 

Hur går vi vidare?

Om ni kommer fram till att integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är det inte tillåtet att kamerabevaka. Om ni ändå anser att ni har ett behov av att kamerabevaka kan ni försöka göra kamerabevakningen mer integritetsvänlig och sedan göra en ny intresseavvägning.

Om ni kommer fram till att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset ska ni gå vidare till steg 5 i arbetsgången, begränsa lagringstiden.

Steg 5 – Begränsa lagringstiden

 

Senast uppdaterad: 31 mars 2025
Sidans etiketter Kamerabevakning