Hoppa till innehåll på sidan

IMY och fyra banker i GDPR-projekt för minskad penningtvätt

Publicerad: 24 september 2024
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) inleder nu sitt fjärde innovationsprojekt i den regulatoriska sandlådan. Det här gången tillsammans med SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Projektet ska se på möjligheterna till ökad informationsdelning mellan bankerna för att stärka förmågan att bekämpa bedrägerier och penningtvätt.

Polisen uppskattar att organiserad brottslighet, penningtvätt, och bedrägerier kostar det svenska samhället 100-150 miljarder årligen*). I ett gemensamt projekt med IMY ska de fyra bankerna, SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken, undersöka möjligheterna att öka informationsdelningen sinsemellan för att mer effektivt kunna motverka och minska den ekonomiska brottsligheten, utan att kraven i dataskyddslagstiftningen åsidosätts.

Bankerna behandlar dagligen stora mängder data, där kundernas personuppgifter är en betydande del. IMY:s roll är att stötta projektet med fördjupad vägledning i de gråzonsfrågor om dataskydd och integritet som kommer att aktualiseras i projektet. Fokus kommer att ligga på de gråzonsfrågor som har ett stort värde för många.

– Det är viktigt att vi utforskar dessa gråzoner om hur den personliga integriteten kan värnas, samtidigt som den ekonomiska brottsligheten kan bekämpas mer effektivt, säger Per Nydén på IMY. 

Projektet drog i gång förra veckan och arbetet kommer att utmynna i en publik rapport för att möjliggöra lärande för fler. Rapporten publiceras under våren 2025.

Intresseanmälan till nästa regulatoriska sandlåda öppnar i oktober

I oktober öppnar IMY upp för intresseanmälan till nästa regulatoriska sandlåda som startar våren 2025. Mer information finns på www.imy.se/sandlada

*) Läs mer på polisens webbplats: Så bekämpar polisen den kriminella ekonomin

IMY:s regulatoriska sandlåda

Regulatorisk sandlåda är ett arbetssätt där IMY ger fördjupad vägledning i gråzonsfrågor om dataskydd och integritet. Regulatoriska sandlådor kan bidra till minskad osäkerhet hos innovationsaktörer och integritetsvänlig innovation, vilket i sin tur kan leda till en hållbar digitalisering. Arbetssättet används av andra dataskyddsmyndigheter i Europa, som exempelvis CNIL i Frankrike och Datatilsynet i Norge.

IMY:s regulatoriska sandlådor är sedan 2022 en del av myndighetens innovationsarbete.

Läs mer om tidigare projekt och vårt innovationsarbete

För mer information kontakta

Per Nydén, jurist och koordinator för IMY:s innovationshubb, 08-657 61 44
Presstjänsten, 08-515 154 15

Senast uppdaterad: 24 september 2024
Senast uppdaterad: 24 september 2024