Frågor och svar om förslag till förändringar av tillståndsplikten för kamerabevakning
En stor förändring som föreslås är att kravet som finns för vissa aktörer att ansöka om tillstånd till kamerabevakning tas bort. Det innebär i så fall att ingen längre kommer behöva ansöka om tillstånd. Utredningen föreslår att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort den 1 juli 2025.
Avvägning mellan bevaknings- och integritetsintresse
Även om tillståndsplikten föreslås tas bort i sin helhet innebär utredningens förslag ingen förändring av hur avvägningen mellan bevakningsintresset och integritetsintresset ska göras. Bevakningsintresset måste fortfarande väga tyngre för att bevakningen ska vara tillåten.
Det föreslås att all kamerabevakning, som är tillståndspliktig idag, det vill säga myndigheter eller andra som utför en uppgift av allmänt intresse och som inte sker i brottsbekämpande verksamhet, ska dokumentera den bedömning som görs i en så kallad dokumenterad intresseavvägning.
Förslaget innebär för dessa aktörer också ett krav på en förteckning med vissa uppgifter över pågående kamerabevakning och över bevakning som har upphört under de senaste fem åren. Särskilda regler föreslås för kamerabevakning i brottsbekämpande verksamhet. IMY utövar och kommer fortsätta att utöva tillsyn över all kamerabevakning.
Guider: Kamerabevakning på olika områden
Vi guider er om vad ni behöver tänka på och ta ställning till för att använda er av kamerabevakning inom olika områden.
Guider: Kamerabevakning på olika områden
Vi guider er om vad ni behöver tänka på och ta ställning till för att använda er av kamerabevakning inom olika områden.