Hoppa till innehåll på sidan

IMY yttrar sig över förslag till ändrade regler för polisens kamerabevakning

Publicerad: 24 september 2024
Polisen föreslås få utökade möjligheter att använda kamerabevakning och teknik för automatisk ansiktsigenkänning. Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) yttrar sig nu över förslagen och framhåller att det krävs ytterligare reglering som begränsar integritetsintrånget för att förslagen ska uppfylla kravet på proportionalitet.

IMY yttrar sig nu över förslagen i promemorian Förbättrade möjligheter för polisen att använda kamerabevakning (Ds 2024:11). Bland annat föreslås en ny reglering för polisens kamerabevakning på exempelvis vägar och torg. 

IMY anser att det är viktigt att polisen ges bättre förutsättningar att bekämpa den organiserade brottsligheten, samtidigt som människors rätt till privatliv säkerställs. I sitt yttrande lyfter IMY fram att förslaget om utökade möjligheter till kamerabevakning riskerar att möjliggöra en generell insamling av uppgifter om enskilda personers förflyttningar i hela landet. IMY anser därför att det behövs ytterligare reglering som begränsar den risken. Det kan exempelvis ske genom att förslaget begränsas till motorvägar.

 – Vi bedömer att det är möjligt att ge polisen bättre möjligheter till kamerabevakning men det behövs ytterligare åtgärder för att värna den personliga integriteten. Vår bedömning är att det nuvarande förslaget inte uppfyller kravet på balans mellan intresset av brottsbekämpning och integritetsskyddet, säger Jenny Bård, enhetschef på IMY.

Vidare föreslås att det i vissa fall ska vara möjligt att identifiera människor på allmänna platser i realtid med hjälp av teknik för automatisk ansiktsigenkänning (även kallad biometrisk fjärridentifiering) i brottsbekämpande syfte.

IMY instämmer i promemorians bedömning att det krävs kompletterande föreskrifter för att skydda enskildas personliga integritet och andra grundläggande fri- och rättigheter när det gäller automatisk ansiktsigenkänning på allmän plats. Först när det finns förslag till sådana kompletterande föreskrifter är det möjligt att bedöma om förslaget uppfyller kravet på proportionalitet.

Läs IMY:s yttrande

För mer information kontakta

Jenny Bård, chef för enheten för kamerabevakning, 08-657 61 54
Presstjänsten, telefon 08-515 154 15

Senast uppdaterad: 24 september 2024
Senast uppdaterad: 24 september 2024